Contact - [email protected]
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Mark Roossien - Maandag 19 April 2021

  Werken in de veilige zone op een plat dak

  Wat zijn de veilige zones op een plat dak? Wanneer wordt er gekozen voor dakrandbeveiliging in de vorm van een hekwerk en wanneer wordt er gekozen voor persoonlijke valbeveiliging? Een plat dak is eenvoudig onder te verdelen in 3 verschillende zones.

   
  De veilige zones zijn onderverdeeld in de gevaarlijke zone, kritische zone en de veilige zone.
   
  • In de groene (veilige) zone mag zonder valbeveiliging gewerkt worden, deze zone ligt op minimaal 4 meter van de dakrand en andere vloeropeningen met valgevaar.
  • De geel/oranje (kritische) zone van 4 tot 2 meter mag worden betreden als er duidelijke markeringen zijn geplaatst. Bijvoorbeeld signaalpaaltjes of een rood/wit lint of kettingen, deze moeten 1m boven het dakvlak aanwezig zijn.
  • De rode (gevaarlijke) zone is vanaf 2 meter tot de dakrand. Hier moet altijd valbeveiliging worden gebruikt. Denk hierbij aan dakrandbeveiliging of ankerlijnen.

  Veilige zone plat dak  Veilige zones

   
  Obstakels
  Voor obstakels op het dak geldt in principe precies hetzelfde, als er bijvoorbeeld een lichtkoepel aanwezig is dan gelden deze zones precies hetzelfde als bij een dakrand. In de praktijk komt het helaas te vaak voor dat dit niet gebeurd, hierdoor gebeuren dus vaak ongevallen. Om dat te voorkomen kan er bijvoorbeeld een hekwerk worden geplaatst rondom een lichtkoepel, ook kan worden gekozen voor bijvoorbeeld de DomeWeb.
   
  De DomeWeb is een net welke over de lichtkoepel kan worden gelegd, waarna deze wordt strakgetrokken. Hierdoor verminder je het letsel wat kan ontstaan na een val. 
   

  Dakrandbeveiliging

  Het volledig afdekken van dit valgevaar kan door middel van dakrandbeveiliging, dit is een volledig hekwerk rondom de dakrand. Dakrandbeveiliging kan zowel op het dak zelf worden geplaatst, als worden gemonteerd aan de gevel of bijvoorbeeld golfplaat. 

  Collectieve maatregelen in de vorm van zelfdragende hekwerken, hebben altijd de voorkeur mits de borstwering niet hoog genoeg is. Dit betekent dat er permanente valbeveiliging zou moeten zijn aangebracht op het dak waardoor meerdere gebruikers tegelijkertijd beschermd worden. Dit kan dus met hekwerken, maar ook met lijnsystemen, inloopbeveiliging, dakrandbeveiliging of looppaden
   
  Dakrandbeveiliging  Ankerpunt plat dak
   

  Dak RI&E

  Om te bepalen hoe de toegang tot het dak en het dak zelf veilig gemaakt kunnen worden, wordt een Risico Inventarisatie & Evaluatie (Dak RI&E) opgesteld. Voorafgaand aan de te nemen veiligheidsmaatregelen, wordt geïnventariseerd welke werkzaamheden er allemaal uitgevoerd gaan worden op het betreffende dak. Bijvoorbeeld: onderhoud aan groene daken, installaties en machines. Vervolgens worden de veiligheidsrisico’s in kaart gebracht en worden deze gekoppeld aan een uitgebreid advies voor de veiligste en meest geschikte oplossing voor het werken op het dak.

   

  TRA

  Toch komt het in de praktijk nog te vaak voor dat er geen of onvoldoende maatregelen getroffen zijn op daken. Het is dan nodig dat degene die de werkzaamheden gaat uitvoeren, voordat het dak betreden wordt, een Taak Risico Analyse (TRA) maakt. In deze TRA worden de werkzaamheden in chronologische volgorde opgeschreven en vervolgens per activiteit de risico’s bepaald. Wanneer de risico’s zijn uitgesloten doordat je permanente valbeveiliging kunt plaatsen (een vallijn samen met een ankerpunt) en daarbij persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) draagt, kunnen de werkzaamheden op het dak worden uitgevoerd.

   

  Looppaden en markeringen

  Looppaden op het dak zijn een vorm van veiligheidsmaatregelen die kunnen worden getroffen om veilig over een dak te kunnen lopen. Dit zijn zwarte rubberen tegels met een gele markering aan de zijkanten van de tegels. Doordat het stroeve rubberen tegels zijn loopt het water af en is er altijd grip op het oppervlak van de tegel. Op daken waar veel water of viezigheid ligt zijn looppaden een goede oplossing om glijgevaar te bestrijden.

   

  Laat je adviseren over de mogelijkheden
  Er zijn dus veel opties mogelijk met betrekking tot veilig werken op daken en toegang tot het dak. Laat je vandaag nog adviseren over de mogelijkheden voor het veilig werken op hoogte. 

  Ik wil veilig werken op hoogte

  Contact
  Liever direct contact met onze medewerkers? Dat kan telefonisch elke werkdag van 08.00 t/m 17.00 via +31 (0)50 - 549 62 90.

   
   

  Nieuws & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »