Contact - [email protected]
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Mark Roossien - Dinsdag 28 Februari 2021

    Veel arbeidsongevallen in de industrie

    Wist je dat, 1 van de 3 meest voorkomende ernstige ongevallen in Nederland een val is?

    In 2019 vonden 93 duizend arbeidsongevallen plaats waardoor werknemers ten minste vier dagen niet konden werken. Meer dan 13 duizend van deze ongevallen werden veroorzaakt door het uitglijden, struikelen of een andere val. Ook een val van hoogte was goed voor 4 duizend ongevallen in het gehele jaar. In de industrie hebben 1,3% van alle werknemers in deze sector een arbeidsongeval gehad met vier of meer dagen verzuim volgens de laatste cijfers van het CBS.

    Volgens de meest recente cijfers (2019) van het RIVM staat een val van een ladder of trap in de top 3 van het type 'ernstige ongevallen' in Nederland. In de industrie, bouw, handel en de vervoer & opslag sectoren komt een val van een ladder of trap in ieder geval in elke sector terug in de top 3.



    De top 3 type ernstige ongevallen in Nederland

    • Machine-ongeval
    • Ongeval met vallende objecten (niet van kranen)
    • Val van ladder of trapje

    Vooral het vallen van een ladder of trap zie je bijna in elke sector weer terug, dit komt bijvoorbeeld door het verkeerd plaatsen van een ladder of trap, door onvoldoende alertheid op veiligheid, onvoldoende (dak)randbeveiliging of door het verliezen van evenwicht.

    De machine-ongevallen zijn vaak terug te leiden naar het ontbreken van beveiliging rondom de machine. Een permanente of verrijdbare bordestrap is vaak al een simpele oplossing om veilig bij een machine te kunnen werken. 




    Meest voorkomende  valsituaties
    De meest voorkomende val in de bouw sector is een val van dak, vloer of platform, gevolgd door een val van een ladder of trap en uiteindelijk staat een val van een steiger op nummer 3. Een val van hoogte is een terugkerend onderwerp, dat zien wij graag anders. Weten hoe je veilig moet werken met een ladder of trap is van groot belang, lees je daarom goed in voordat je op een ladder of trap gaat staan.

    Hoe moet ik de ladder of trap juist plaatsen? Wat is een veilige manier van het betreden van een ladder of trap? Zijn er beschadigingen? Zijn de sporten of treden niet doorgezakt? Dit zijn allemaal zaken die het risico op vallen kunnen beïnvloeden.

    Enkele praktische tips over onderhoud en veilig werken met een ladder of trap, staat geschreven in de 10 handige tips voor het veilig werken met een ladder of trap

    Gecertificeerd klimmateriaal
    Werk veilig op hoogte door gebruik te maken van gecertificeerde ladders, trappen en bordessen van Ladder.nl. Wij zijn dé webshop met meer dan 900+ artikelen op het gebied van veilig werken op hoogte.

    Ladder.nl is onderdeel van Roossien Hoogwerktechniek. Wij bieden al onze standaardproducten aan via deze webshop. Voor maatwerk kan je ook bij ons terecht. Chat live, bel of mail elke werkdag met onze specialisten. Wij zijn elke maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen: 8:00 uur tot 17:00 uur.

    Bronnen
    CBS
    RIVM

    Nieuws & updates

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »