Contact - [email protected]
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Nynke Koornstra - Vrijdag 2 Januari 2022

  Veiligheid voorop met de EN-14122

  Het zal je maar gebeuren. Vallen, uitglijden of struikelen tijdens het werken op hoogte. De gevaren die zich voordoen bij het gebruik van machines en toegangsmiddelen zijn significant. Een verantwoord gebruik van bijvoorbeeld vaste trappen en brugtrappen is dan ook essentieel. Om de veiligheid op de werkplek te waarborgen is er de EN ISO 14122:2016.  Deze Europese veiligheidsnorm stelt eisen aan onder andere kooiladders, werkbordessen, looppaden en ladders.

  De nieuwste versie van deze veiligheidsnorm is opgesteld in 2016 en bestaat uit de volgende vier onderdelen:

  Deel 1: Keuze van vaste middelen en algemene toegangseisen
  Er moet een veilig en gemakkelijk toegangsmiddel voorhanden zijn tot alle ruimten en plaatsen van de machine. De toegangsmiddelen met een directe toegang vanaf de begane grond of een verdieping verdienen hierbij de voorkeur. In de tweede plaats liften, hellingen of trappen en pas daarna trapladders of ladders.

  Deel 2: Werkplatforms en looppaden
  Looppaden en werkbordessen moeten veilig zijn in gebruik. En bescherming bieden tegen bijvoorbeeld verwondingen, uitglijden en vallen. Deel twee van de norm stelt eisen aan werkplatforms en looppaden die deel uitmaken van een stationaire machine. Ook stelt dit deel van de norm algemene eisen aan de plaats, afmetingen, uitrusting en inrichting van werkplatforms en looppaden.

  Deel 3: Trappen, trapladders en leuningen
  In deel drie van de norm staan vereisten voor niet-aangedreven trappen, trapladders, vangrails en leuningen die deel uitmaken van een stationaire machine. Denk hierbij aan algemene veiligheidseisen voor materialen en afmetingen en montagevoorschriften.

  Deel 4: Vaste ladders
  Ook zijn er veiligheidseisen voor vaste ladders die deel uitmaken van een stationaire machine. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eisen voor de sterkte van de ladders, voor de inbouw van een valbeveiliging, en voor de verbindingsmiddelen en verankeringen van vaste ladders.

  Wist je trouwens dat bij klimhoogtes hoger dan drie meter het aanbrengen van valbeveiliging verplicht is?

  ISO 14122-serie
  De ISO 14122-norm als geheel is toepasbaar op stationaire en mobiele machines waarvoor vaste toegangsmiddelen nodig zijn. Ladder.nl levert deze toegangsmiddelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kooiladders en dakrandbeveiliging. De norm is niet van toepassing op gemotoriseerde toegangsmiddelen zoals liften, roltrappen of andere apparaten.

  Veiligheid voorop
  Bij Ladder.nl staat veiligheid voorop. Daarom voldoen alle vaste trappen, vaste ladders en bordessen van Ladder.nl aan (tenminste de basis van) deze veiligheidsnorm. Als lid van de normcommissie produceert en levert Roossien Hoogwerktechniek op basis van de norm en de huidige stand der techniek.

  Nieuws & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »