Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Mark Roossien - Donderdag 4 April 2021

    Veilig werken op daken

    Verduurzamen of verduurzaming van gebouwen en woningen is trending. Groene daken, daktuinen, uitvalsbasis voor bijenfamilies, zonnepanelen, maar ook installaties voor o.a. warmtepompen of ventilaties komen steeds vaker voor op platte daken. We zien steeds vaker dat platte daken ook worden ingezet als extra verdieping van het gebouw.

     

    Bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte is valbeveiliging verplicht. Maar als er risico verhogende omstandigheden bij werkzaamheden lager dan 2,5 meter zijn, dan dient hier ook valbeveiliging te worden aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan werken boven water, wegen of machines.

    Railsysteem voor groen dak

     

    Toegang tot het dak
    Om te beginnen met verduurzamen moet het dak eerst betreden worden. Hoe betreed je nu veilig het dak? Als wij als voorbeeld een plat dak nemen, zijn er een aantal oplossingen. Soms is er de mogelijkheid om een vaste steektrap te plaatsen om veilig een dak te betreden vanuit een andere verdieping, of soms zelfs vanaf de grond. Dit is een vast opgestelde trap welke uit te voeren is in verschillende hellingshoeken, vaak wordt er gekozen voor 45° of 60°.

    De traptreden zijn standaard aluminium ribbelprofiel, dit is een dichte aluminium trede en werkt het beste voor binnengebruik. Voor buitengebruik wordt er vaak gekozen voor staal verzinkte roostertreden om extra anti-slip te bieden voor verschillende weersomstandigheden zoals sneeuw en ijzel.

    De kooiladder
    Een andere oplossing is een kooiladder, dit is een vaak gekozen oplossing doordat het minder ruimte inneemt en vaak een goedkopere oplossing is. De kooiladder is uit te voeren met een bijvoorbeeld een overstapbordes of inloopbeveiliging, waardoor het ook een flexibele oplossing is. Daarnaast kan de gehele kooiladder worden gepoedercoat in alle RAL-kleuren.



    Collectieve valbeveiliging

    Zodra er gekozen is voor een veilige toegang naar het dak, kan er worden gekeken naar het veilig werken op het dak. Bij werkzaamheden op daken met een valhoogte groter dan 2,5 meter zijn een aantal veiligheidsmaatregelen verplicht. Afhankelijk van hoe dicht er bij de dakrand moet worden gewerkt, moeten er duidelijke lijnen en markeringen worden geplaatst.

    Werkgevers en gebouweigenaren zijn zelfs verplicht ervoor te zorgen dat het dak veilig te betreden is en dat werknemers veilig kunnen werken op het dak. Als er risico is om van hoogte te kunnen vallen, moeten er vooraf maatregelen worden getroffen.

    Bij een gebouw tot en met 13 meter is een borstwering/balustrade van minimaal 1 meter verplicht, bij een gebouw hoger dan 13 meter is dit 1,20m. Mocht de borstwering/balustrade niet de wettelijk vereiste hoogte hebben, dan dient de dakrand te worden beveiligd met bijvoorbeeld dakrandbeveiliging.

    Collectieve maatregelen in de vorm van zelfdragende hekwerken, hebben altijd de voorkeur mits de borstwering niet hoog genoeg is. Dit betekent dat er permanente valbeveiliging zou moeten zijn aangebracht op het dak waardoor meerdere gebruikers tegelijkertijd beschermd worden. Dit kan dus met hekwerken, maar ook met lijnsystemen, inloopbeveiliging, dakrandbeveiliging of looppaden.

    Ankerpunt

     

    Dak RI&E

    Om te bepalen hoe de toegang tot het dak en het dak zelf veilig gemaakt kunnen worden, wordt een Risico Inventarisatie & Evaluatie (Dak RI&E) opgesteld. Voorafgaand aan de te nemen veiligheidsmaatregelen, wordt geïnventariseerd welke werkzaamheden er allemaal uitgevoerd gaan worden op het betreffende dak. Bijvoorbeeld: onderhoud aan groene daken, installaties en machines. Vervolgens worden de veiligheidsrisico’s in kaart gebracht en worden deze gekoppeld aan een uitgebreid advies voor de veiligste en meest geschikte oplossing voor het werken op het dak.

     

    TRA

    Toch komt het in de praktijk nog te vaak voor dat er geen of onvoldoende maatregelen getroffen zijn op daken. Het is dan nodig dat degene die de werkzaamheden gaat uitvoeren, voordat het dak betreden wordt, een Taak Risico Analyse (TRA) maakt. In deze TRA worden de werkzaamheden in chronologische volgorde opgeschreven en vervolgens per activiteit de risico’s bepaald. Wanneer de risico’s zijn uitgesloten doordat je permanente valbeveiliging kunt plaatsen (een vallijn samen met een ankerpunt) en daarbij persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) draagt, kunnen de werkzaamheden op het dak worden uitgevoerd.

     

    Looppaden en markeringen

    Looppaden op het dak zijn een vorm van veiligheidsmaatregelen die kunnen worden getroffen om veilig over een dak te kunnen lopen. Dit zijn zwarte rubberen tegels met een gele markering aan de zijkanten van de tegels. Doordat het stroeve rubberen tegels zijn loopt het water af en is er altijd grip op het oppervlak van de tegel. Op daken waar veel water of viezigheid ligt zijn looppaden een goede oplossing om glijgevaar te bestrijden.


    Laat je adviseren over de mogelijkheden
    Er zijn dus veel opties mogelijk met betrekking tot veilig werken op daken en toegang tot het dak. Laat je vandaag nog adviseren over de mogelijkheden voor het veilig werken op hoogte. 

    Ik wil veilig werken op hoogte

    Contact
    Liever direct contact met onze medewerkers? Dat kan telefonisch elke werkdag van 08.00 t/m 17.00 via +31 (0)50 - 549 62 90.

    Nieuws & updates

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »